Államilag támogatott képzés feltételei

Mennyi államis félévvel gazdálkodhattok?

Mit kell vállalni a hallgatói nyilatkozattal?

Mikor kell visszafizetni a képzési díjat?

Most minden kérdésre igyekszünk választ adni az állami ösztöndíjakkal kapcsolatban.

kérdések-válaszok

Hány félév jár ingyen?

Állami ösztöndíjjal összesen 12 félévig tanulhattok ingyen - a támogatási idő 14 félév abban az esetben, ha 10 félévnél hosszabb osztatlan képzésre kerültök be. Egy adott szakon a képzési időn felül maximum két félévig tanulhattok ingyen, egy hat féléves alapképzésen tehát maximum nyolc félévig, egy négy féléves mesterszak esetén pedig hat félévig.

Hallgatói nyilatkozat

Ha állami ösztöndíjas helyre kerültek be, a beiratkozáskor alá kell írnotok az úgynevezett hallgatói nyilatkozatot (korábbi nevén hallgatói szerződést), amelyben vállaljátok, hogy a képzési idő legfeljebb másfélszeresén belül megszerzitek a diplomátokat, illetve hogy az ezt követő húsz évben legalább a tanulmányaitoknak megfelelő ideig hazai munkaviszonyban dolgoztok.

Ellenkező esetben a képzés költségének felét, illetve a teljes összeget vissza kell fizetnetek.

Csak egy évre szól az állami ösztöndíj

Fontos, hogy az állami ösztöndíj egy tanévre szól: ha nem feleltek meg a követelményeknek - két félév átlagában legalább 19 kreditet el kell végeznetek, és el kell érnetek az intézmény által meghatározott tanulmányi átlagot -, csak önköltséges képzésen folytathatjátok a tanulmányaitokat. A Kecskeméti Főiskolán ez a ponthatár félévente 18 kredit, amit kötelezően meg kell szerezni, vagy tanévente 36 kredit.

A legjobb tanulmányi eredményű önköltséges hallgatóknak is van lehetőségük ösztöndíjas helyet szerezni.

Mentességek

A hallgató kérelmére, meghatározott indokok alapján az állami ösztöndíjak feltételeinek teljesítését nyomon követő Oktatási Hivatal az egyes kötelezettségek alól részben vagy egészben mentesítheti.

 

Forrás: Eduline

Kövess bennünket!

Eseménynaptár

Hasznos linkek