Hogyan néz ki a duális képzés a gyakorlatban?

A felsőoktatási szemeszterek (félévek) a hagyományos képzési rendben szorgalmi- és vizsgaidőszakokra oszlanak. A duális képzési rendben ezek egyetemi és vállalati időszakokra.

Szorgalmi időszak: A hagyományos képzési rendben tanuló társaidhoz hasonló előadásokra, szemináriumokra és gyakorlati órákra jársz. Kecskeméti vállalatoknál előfordulhat, hogy ilyenkor is be kell járnod a céghez további képzésekre vagy gyakorlatokra, erről a vállalatok és a hallgató egyénileg egyezik meg a hallgató órarendjét figyelembe véve.

Vizsgaidőszak – vállalati időszak: Itt tapasztalod igazán a különbséget, hiszen míg társaid „csak” vizsgákra készülnek, majd azokat letudva és megünnepelve hazautaznak, addig te a számonkérések mellett vállalati, gyakorlati időszakodat töltöd. Az őszi félévekben 8 hetet, míg a nyáriakban 14 hetet.

Vizsgázás: A vállalatok kötelesek elengedni vizsgázni, illetve lehetőséget biztosítani a felkészülésre. Emellett természetesnek tekintik, hogy elsősorban hallgató vagy, és az ő érdekük is az, hogy minél alaposabban felkészülhess, hiszen megszerzett tudásodat náluk fogod hasznosítani.

Élet a vállalatoknál: A vállalatok minden félév elején megkapják a intézménytől az órarendedet és a tanév rendjét, így ezt figyelembe véve, és veled egyeztetve alakítják ki a vállalati időszakodat. A cégek jelentős része mentort jelöl ki hallgatója mellé, aki amellett, hogy a szakmai előrehaladásodért felel, arra is odafigyel, hogyan boldogulsz a tanulmányaiddal és az időbeosztással. 

Kövess bennünket!

Eseménynaptár

Hasznos linkek