Mi az a duális képzés?

A duális képzést a Kecskeméti Főiskola kísérleti jelleggel indította el 2012-ben a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. közreműködésével járműmérnök alapszakon. 2015 szeptemberétől országosan is elérhetővé vált több mint 20 felsőoktatási intézményben a kecskeméti duális modell alapján kidolgozott képzés.

A duális képzésen tanuló hallgatók kiemelten gyakorlatorientált oktatásban részesülnek. A vállalati partnerek a tanulmányok ideje alatt végig, az egyetemi képzéssel párhuzamosan speciális tudást és szakmai gyakorlatot biztosítanak a fiataloknak. A képzési programok a cégekkel közösen kerültek kialakításra, így mindig tudják, hallgatójuk milyen elméleti tudást szerez meg éppen az iskolapadban. A vállalatok nem titkolt célja, hogy már a tanulmányi évek alatt saját igényeik alapján alakíthassák leendő munkavállalójuk tudását, és ezáltal ne veszítsenek értékes időt a frissdiplomások átképzésével, hanem saját nevelésű, „kész” fiatalokkal bővíthessék szakembergárdájukat.

A duális képzésben részt vevő fiatalok csak nyerhetnek, hiszen végzéskor „gyakorlattal rendelkező pályakezdőként”, 3 és fél éves vállalati, szakmai tapasztalattal kerülnek ki a munkaerőpiacra.

Természetesen a felsőoktatási intézmények is profitálhatnak az duális képzésből, hiszen a szoros együttműködésnek köszönhetően tudják biztosítani tananyaguk naprakészségét, és a piaci igényeknek megfelelő fiatal szakembereket bocsáthatnak ki.

Kövess bennünket!

Eseménynaptár

Hasznos linkek