Szülőknek

A továbbtanulási döntés meghozatala előtt (különösen a felvételi időszakában) felmerülhet a kérdés, miben/hogyan tud segítséget nyújtani a szülő a választás előtt álló gyermekének?

A fiatal pályaválasztása

Természetes és nagyon is hasznos dolog, hogy a szülő is támogatni, terelgetni szeretné a gyermekét a legmegfelelőbb pálya kiválasztása kapcsán. Néhányan ezt a tervezést, útmutatást már egész korán elkezdik, a másik véglet pedig, mikor magára marad a gyermek a döntéshelyzetben. A szülő vélemény-nyilvánítása elfogadható és ajánlott is, egészen addig, amíg a felnőttek a fiatal pályaválasztás előtt álló saját igényeit veszik elsősorban számításba. Csak a fiatal dönthet felelősen saját jövőjéről. A választást külsőleg motiválni, erőltetni nem lehetséges és nem is érdemes.

Az érettségi előtt a diákok gyakran információhiányban szenvednek, nincs pontos képük önmagukról, képességeikről, lehetőségeikről, illetve magáról a munkaerőpiacról sem. A döntés meghozatalát az is nehezítheti, ha a környezet, a szülők és tanárok (mégha akár jószándékkal is) nyomás alá helyezik a fiatalt, esetleg neki nem megfelelő, számára nem vonzó, érdeklődéséhez, képességeihez nem illeszkedő irány felé igyekeznek fordítani.

Akkor miben is segíthet a szülő?

A szülő legfontosabb feladata, hogy igyekezzenek támogatni gyermekeiket minden olyan tevékenységben, ahol kipróbálhatják képességeiket, készségeiket és önállóan tapasztalatokat szerezhetnek.

A felvételi előtt a tanulmányi eredmények ugyan kiemelt szerepet kapnak, de emellett számos személyiségbeli, szociális képesség (pl. felelősségvállalás, másokkal való együttműködés, foglalkozásokra vonatkozó önálló információszerzés) fejlesztése is fontos követelmény az alapos pályaválasztási döntés meghozatalához.

Szintén fontos feladat lehet a szülők számára, hogy segítsenek a gyermeküknek, hogy felismerjék: mi mindenben jók, tehetségesek, ennek egyoik módja lehet a minél több pozitív visszajelzés (dícséret) formájában. Ha azt látja a szülő, hogy valamiben kiemelkedően jól teljesít a fiatal, mindenképp érdemes ezt gyakran megerősíteni, tudatosítani benne, segítve ezzel az önismeret mélyülését. Ez segítheti a biztosabb és alaposabb döntés meghozatalát.

A legfontosabb tehát, hogy a szülő inkább csak támogatóként vegyen részt a pályaválasztási döntésben, mindenképp engedje át a végső választás lehetőségét a fiatalnak.

 

Kövess bennünket!

Eseménynaptár

Hasznos linkek